Ülser ve Gastrit

Ağrı kesici ilaca bağlı kanamalı ülser
12 parmak bağırsağı girişinde ve 12 parmak başlangıcında ülserler
mide ülserleri

Ülser ve gastrit, aslında iki farklı hastalık olarak tanımlanmaktadır. Gastrit, mide mukozasının yani mide dokusunun iltihabı anlamına gelir. Ülser ise bu dokunun kaybı anlamına gelir. Patolojik olarak beş milimetreden daha derin doku kaybıdır. Dolayısıyla gastrit ve ülser birbirinden farklıdır. Ama nedenleri ortak olabilir. Bunlar içerisinde en çok karşılaştığımız neden “helikobakter pylori” dediğimiz bir bakteridir. Bu bakteri hem gastrit yapabilir hem de ülser yapabilir. Gastrit, iltihap şiddetlendiğinde, ileride ülsere de dönebilir.

Ağrı kesici ilaçlar, bazı koşullarda ülser yapabilir. Eğer kişi genetik olarak yatkınsa, midede eşlik eden Helikobacter pylori dediğimiz bir mikropla enfeksiyon var ise, ağrı kesicilerin, ülser yapma potansiyeli vardır. Buradaki sebep; midede olan asit, parçalayıcı bir maddedir. Amacı gıdaları parçalamaktır. Kendi ürettiği asitten, dokuya zarar vermemek için koruyucu bir salgımız var.(Mukus) Buna “prostasiklin” diyoruz. Ağrı kesiciler, bu salgıyı ortadan kaldırıyor. Böylece asit kendi dokusuna zara verme potansiyeli gösteriyor.

Midede asit

Ülser mide kanseri yapar mı

Sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birisi. Ülser midede yer aldığı taktirde şunu düşünürüz; aksi ispatlanıncaya kadar kansermiş gibi düşünür tedavi ve ta ki ederiz. Eğer ülserde herhangi bir küçülme söz konusu değil ise onun oradan çıkartılması ama endoskopi ile ama cerrahi ile başarılıncaya kadar ülseri takip ederiz. Oniki parmak bağırsağında takip eden ülserleri ise genelde kanser olarak kabul etmeyiz hatta izlemeyiz. Ülser mi kansere dönüyor? Ülser mi kanser yapıyor düşüncesinde kanserin ülser yaptığı daha doğrudur. Ülser kansere dönüşme genelde doğru bir anlamı ifade etmez. Ülser aksi ispatlanıncaya kadar midede kansermiş gibi bizim tarafımızdan takip edilir.

Ülser ,mide kanseri yapar mı?

Ülser ve Gastrit” üzerine 53 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir